Ik hou zelf niet van doelloos lopen. Omdat ik dan geen vooruitgang maak. Omdat er dan te weinig regelmaat in mijn trainingen zit. Omdat ik dan sneller geneigd ben om een training te laten schieten in functie van andere doelen in m’n leven, terwijl ik wel weet dat lopen me zo’n deugd doet.

Ik bepaal dus liever een doel (met tussendoelen) en plan dan richting dat doel. Dat wil niet zeggen dat ik er niet van kan genieten om tussen 2 loopdoelen door enkel te lopen wanneer het me uitkomt en zelfs een tijd niet te lopen. Dan wordt de goesting om nadien terug met een loopschema te starten alleen maar groter.

Neem jij je voor om te starten met lopen of om lopen beter te integreren in jouw leven, dan kan je gebaat zijn bij de volgende 7 strategieën voor het bereiken van verandering in je leven (uit het boek ‘Nooit meer te druk’ – Tony Crabbe)

 1. Maak voor jezelf helder welk gedrag je binnen welke context wil veranderen
 2. Begin heel klein. We zijn geneigd tot consistentie.
 3. Maak helder wat jouw volgende stap zal zijn.
 4. Maak gebruik van sociale beinvloeding. Vertel iemand die je hoog hebt zitten over je voornemen tot verandering en vraag die persoon om jou aan je voornemen te houden en geen excuses te accepteren.
 5. Maak jezelf nieuwe gewoontes eigen door ze deel te laten uitmaken van bestaande gewoontes.
 6. Beloon jezelf voor het gewenste gedrag. Gedrag dat onmiddellijk beloond wordt, beklijft.
 7. Als je je eens niet aan jouw voornemen hebt gehouden, pak dan de draad van jouw gedragsverandering zo snel mogelijk weer op.

Toegepast op lopen wordt dat dan bijvoorbeeld:

 1. Niet: ik wil starten met lopen of ik wil regelmatiger lopen dan ik nu doe. Maar wel: ik wil op 4 december 2022 de marathon van Valencia op een comfortabele manier uitlopen binnen een tijd tussen 3u58 en 4u15.
 2. Schrijf je in en betaal.
 3. Zoals: boek een medische check-up.
 4. Schakel een coach in en spreek bijv. af dat jouw coach jou mag bellen als je een training hebt overgeslaan. Vertel jouw doel ook aan jouw vrienden.
 5. Check jouw agenda en kijk hoe je zaken kan combineren: bijv. als je je kinderen naar hun training brengt, kan je intussen zelf trainen ipv over en weer naar huis te rijden.
 6. Luister naar jouw favoriete muziek tijdens het lopen of beluister een podcast, kies voor een training in een natuurgebied waar je graag komt.
 7. Als je door omstandigheden een training niet kan afwerken, denk dan niet ‘ach, wat maakt het uit’, maar schik je agenda zo dat je de eerstvolgende training zeker niet moet missen.

Comments are disabled.